PRZEPISY

Chleb z białej kaszy gryczanej

Chleb z białej kaszy gryczanej na naturalnym zakwasie to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa . Urzekła mnie prostota jego wykonania , jest także bardzo smaczny .PolecamSkład:500 g białej kaszy gryczanej bio1 łyżka soli kamiennej kłodawskiej opcjonalnie2-4 łyżki ziaren sezamu /słonecznika /siemienia lnianego zamiennie lub jako podstawa to zamiast oleju2 łyżki czarnuszki do smaku wodaWykonanie :Kaszę wypłukać i zalać wodą na tyle, aby ją przykryła , (robię to wieczorem ) ,rano uzupełnić wodę o ile jest potrzeba i fermentować 1dzień , na 3 dzień miksuję kaszę z wodą do konsystencji kaszy jaglanej ( nie na papkę ) ,dodaje pozostałe składniki ,wkładam do formy ( na dnie musi być papier pergaminowy ) i daję do piekarnika na całą noc wcześniej go podgrzewając do 60C .Rano piekę go 1 godzinę w temperaturze 180 C ,a około 15 minut przed końcem wyjmuję go z pomocą papieru pergaminowego na kratkę w piekarniku i robi się piękna chrupiąca skórka.Każdy etap można skrócić ,nawet go zrobić w 1 dzień ,ale wtedy czuć go kaszą gryczaną ,wersja wyżej opisana jest najsmaczniejsza ,prosto ,smacznie i zdrowo !

TARTA Z KREMEM JAGLANYM

Kasza jaglana to najstarsza polska kasza , świetnie odkwaszająca organizm ,bezglutenowa , bogactwo witamin z grupy B,E,żelazo zawiera krzemionkę , ma własności wysuszające ( likwiduje stany zapalne błon śluzowych ) i antywirusowe .Aby zlikwidować goryczkę w kaszy ( trujące fityniany )trzeba ją wyprać , nabrać w dłonie kaszę z wodą i pocierać tak jakby się prało skarpetki ,aż puści białe mleczko ,wypłukać do czystości wody i zakwasić na noc sokiem z cytryny lub kwasem mlekowym ,żeby związać szczawiany i nie blokować nerek.Osobiście bardzo lubię w postaci biszkoptu ,tzn 1 szklanka wypranej kaszy , 2 szklanki wody ,szczypta soli ,1 łyżeczka masła lub dozwolonego oleju , zagotować ( chwilę pogotować i zostawić w naczyniu do wystygnięcia kaszy i wchłonięcia wody ,można ją kroić na plastry jak polentę ,pozdrawiam w Nowym Roku (100g kaszy to 320-340 kcal )Tarta z kremem jaglanymPrzygotowanie:Tarta:250 g mąki orkiszowejszczypta soli himalajskiej125g masła klarowanego2 łyżki sok z cytryny50 ml przegotowanej wodyKrem:250 ml mleka jaglanego/ owsianego/ ryżowego150g kaszy jaglanej2 łyżki soku z cytryny3-4 łyżki ksylitolu1 laska wanilii/1 łyżka masła klarowanegoOwoce:Borówki, Maliny lub inne sezonowe owoce1. Przesianą mąkę wraz z solą mieszamy, dodajemy masło, następnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto jest już elastyczne zawijamy je w folie spożywcza i wsadzamy do lodówki na 30 min.Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C2. Mleko jaglane/ owsiane/ ryżowe łączymy z wodą i gotujemy. Wypraną kaszę jaglaną (patrz post z dnia 5-ego stycznia) dodajemy do gotującego się mleka z wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy źródło ciepła i gotujemy około 15 minut (aż do wchłonięcia się płynu). Studzimy kaszę i dodajemy do niej pozostałe składniki na krem czyli: 3-4 łyżki ksylitolu, 2 łyżki soku z cytryny, środek z laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu oraz 1 łyżkę masła. Całość miksujemy na gładką masę. Taki krem wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.3. Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkujemy na około 0,5 cm grubości, następnie przekładamy na foremkę , brzegi obcinamy. Spód tarty nakłuwamy widelcem.Pieczemy przez około 30 minut. Tartę odstawiamy do ostygnięcia.4. Na spód tarty rozprowadzamy schłodzony krem i kładziemy owoce.(INSPIRACJA PRZEPISEM "NA WYJĄTKOWE OKAZJE" Z KSIĄŻKI KATARZYNY JANKOWSKIEJ POD TYTUŁEM: ''MAMA ALERGIKA GOTUJE'')